Beyoncéove fotografije trudnoće simbolike – značenje iza Beyonce Instagrams trudnoće

Ništa što Beyoncé radi nije slučajno. Svako objavljivanje albuma, fotografija i intervju pažljivo je orkestrirano. Dakle, kada je ovaj tjedan objavila fotografiju na Instagramu, navodeći da su ona i muž Jay Z očekuju blizanke, svijet je počeo analizirati svaki detalj.

Snažan portret i ostatak fotografija, navodno umjetnost režirao u Los Angelesu, multimedijalni umjetnik Awol Erizku, preplavljeni su majčinskim i vjerskim simbolizmom koji samo mole da se interpretiraju.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

Željeli bismo podijeliti našu ljubav i sreću. Bili smo blagoslovljeni dva puta. Nevjerojatno smo zahvalni što će naša obitelj porasti za dva, a zahvaljujemo vam na vašim željama. – Carters

Post koji dijeli Beyoncé (@beyonce)

“Beyoncéove fotografije objavljivanja trudnoće čine brojne reference na umjetnička djela, oba poznata i malo poznata”, kaže Dennis Geronimus, izvanredni profesor i predsjednik Odsjeka za povijest umjetnosti na Sveučilištu u New Yorku. BAZAR.com. “Tko može reći je li sve ove reference sasvim namjerno, ali Beyoncé i njezin fotograf izgleda znaju za svoju povijest umjetnosti!”

Glavna slika, u kojoj se Beyoncé drži pred zidom živih cvjetova u zelenom ogrtaču, jasna je referenca na rimokatoličku zaštitnicu Meksika i Amerike, Djevice Guadalupe. Prema Katoličkoj crkvi, Djevica Marija pojavila se kao ukazanje četiri puta Sv. Juanu Diego na brdu Tepeyac (sada dio Ville de Guadalupe, predgrađe Mexico Cityja). Uputila je Diega da joj donese cvijeće, koje je skupio u ogrtaču. Kad je predstavio cvjetove (ruže, točnije) nadbiskupu Mexico Cityja, slika Djevice bila je utisnuta na plašt.

“Ako želite razgovarati s Bogom, prolazite kroz nju.”

“Ona je štovana: ako želite razgovarati s Bogom, prolazite kroz nju. Slike koje je [meksički umjetnik José Guadalupe] Posada stvorio dolaze iz dugog reda vjerske ilustracije, a Djevica Guadalupea često ima tu plavu pozadinu i zelenkastu veo , kaže Jim Nikas, direktor Zaklade Posada Art. “Meksikanci ga vide kao majku svih, a ne samo majke Božje. Očito je da je slika mama, Beyoncé. Moglo bi se reći da se slaže s majkom Božjom, ali ne mislim da je to poruka kao i radost majčinstva. “

“Čini se kao da je Beyoncé stvorio mnogo takvih slika kako bi privukla tržište Latinske Amerike”.

Nikas objašnjava da se u meksičkoj umjetnosti ženski svetci često prikazuju okruženi živim cvjetovima. I u mnogim slikama Djevice Guadalupe, ona ima nježan luk oko njezina struka – poput ružičastih lukova na Beyoncéovoj grudnjaku.

“Cvjetovi simboliziraju plodnost, oni su seksualni organ biljke cvjetnice, simboli su djevičanstva i Djevice, a mali luk oko njezina struka simboličan je njezinoj djevičanosti”, kaže Nikas. “Boje su jasno simbolične plemića i nekih aztecskih bogova. Čini se kao da je Beyoncé stvorio mnogo takvih slika kako bi privukla tržište Latinske Amerike.”

Uz slike Virgen de Guadalupe, mnoge kulture drugih kipova Djevice Marije uokvirene su cvijećem – iako Djevica nikad nije prikazana kao gola.

slika

Slika Djevice Guadalupea u bazilici Guadalupe u Antiguo Cuscatlan, El Salvador.
Getty Images

Ovo nije prvi put da se Beyoncé pozvao na Djevicu Mariju: Krenula je niz prolaz u Ave Maria, katoličku molitvu za Djevicu Mariju, a čak je i snimio verziju pjesme za svoj album iz 2008. godine Ja sam … Sasha Fierce.

Čak i opis portreta trudnoće upućuje na vjerske podlaktice. Piše: “Željeli bismo podijeliti svoju ljubav i sreću, dva puta smo nas blagoslovili”.

Ostatak fotografa, koji je objavljen u četvrtak ujutro na Instagramu, prikazuje više snimaka Beyoncéa okruženih cvjetovima, zajedno s podvodnim slikama i pozornicom s kćerkom Blue Ivy. Postoji više vjerskih, majčina i kraljevskih referenci.

U jednom portretu, Beyoncé stoji na nozi s kosom koja joj se spušta do struka ispred senzorske pozadine. Cvjetovi su oslikani na svoje tajice, a ona diže iz bujnog zelenila, pozivajući se na slavljenu Sandro Botticellija Rođenje Venere. Geronimus, koji se specijalizirao za talijansku renesansnu povijest umjetnosti, ističe da su njezine obojene noge pozivale Floru, božicu proljetne, koja se pojavila u još jednoj Botticellijevoj slikar proljeće. I Beyoncé stoji pored egipatske poprsje kraljice Nefertiti.

slika

Beyoncé poziva Bottivellijev rođenje Venere (lijevo).
Instagram

“To su neočekivane fuzije različitih vizualnih tradicija i različitih žanrova, od predanosti do mitoloških i alegorijskih slika, koje čine fotografije posebno upečatljivima”, objašnjava Geronimus. “Ona se ne pojavljuje kao jedna, već mnoga žena – ili, umjesto toga, možda univerzalna žena i majka – odjednom Djevica i Venera, Flora i Leda.”

I zaista, biste li očekivali nešto manje od kraljice B??